Krásný den vám všem. V této chmurné době, kdy jsme všichni atakováni zejména negativními zprávami a pod tlakem nejistoty, mne osobně velmi potěší jakákoliv pozitivní informace. Takové zprávy beru jako nutnou součást boje proti stresu a sám je v tom nepřeberném množství informací upřednostňuji. Snad to tak máte i vy a proto se chceme s vámi podělit o naše zážitky z posledních cest. A to i s vědomím skutečnosti, že mnozí považují za nezodpovědné a odsuzují kohokoliv, kdo se nedávno vydal do zahraničí….aniž by třeba zjistili důvod či okolnosti jeho cesty.

My jsme se před více než dvěma týdny definitivně rozhodli účastnit se, již měsíce plánované, akce v Indii. V tu dobu nebyla v České republice současná opatření, cíl naší cesty nebyl (a doposud není) mezi rizikovými zeměmi a navíc jsme vnímali slib daný organizátorům, kolegům z oboru, obchodním partnerům a také spolupracovníkům v ČR, kterým náš export dává práci. Pozitivně byl hodnocen náš příjezd ihned Czech Embassy New Delhi, která celou akci připravila a podpořila, ale následně i indickými firmami, hosty a přáteli.

Byli jsme součástí Times Fashion Week, pořádaného The St. Regis Mumbai, kde byl prezentován český design. Jednalo se o kombinaci skleněných unikátů značek Halama, Pačinek Glass, Šafránek Glass, Sevcik-crystal, Oliva Glass a dalších a zejména formou módních přehlídek kolekcí naprosto úžasných návrhářek Beata Rajská, Aranka Slavíková – ArankaS Fashion designer. Těm bych chtěl zároveň moc poděkovat za jejich nasazení při našem každodenním balení skleněných exponátů ve venkovních tropických podmínkách, ve velmi pozdních nočních hodinách.

Prezentace výjimečných módních kolekcí i různorodých skleněných objektů upoutaly pozornost tisíců indických návštěvníků a významných hostů. Důkazem byl i zájem médií a opakovaný výstup v předních tiskovinách jako Bombay Times. Prezentace České republiky, klenotů a krás naší malé země se nám opět skvěle podařila i v daleké a velké Indii i když vliv médií kvůli Coronavirus již začal v posledních dnech pohlcovat i Indii.

Poděkování patří velvyslanci Milanu Hovorkovi, jeho paní Jarmile a Milanu Toušovi, celé Czech Embassy New Delhi, kteří akci organizačně připravovali a především se opakovaně vyrovnali s velkými nečekanými překážkami. Velký vděk patří Honorární konzulce v Mumbai paní Rashmi Jolly, která s celým nápadem před několika měsíci přišla a také se aktivně každý den podílela na skvělé reklamě České republiky v Mumbai.

Ihned po návratu jsme nastoupili dobrovolnou karantenu.

Přátelé, situace, která nás nyní obklopuje, je v těchto dnech opravdu napříč kontinenty, což jsme na vlastní kůži zažili.

Přejeme vám všem a vašim rodinám, ať to zvládneme ve zdraví, to je nejdůležitější. Buďme na sebe milí a ohleduplní, máme vás rádi.